Home
Administration
Parish Directory
Ministries
Education & Youth
Recent Events
Hierarchical Visits
Contact Information
About Orthodoxy
Publications
Policy Statements

† Неофит Патриарх Български

ПАТРИАРШЕСКО ПОСЛАНИЕ

до делегатите на 44-я годишен събор на Българската източноправославна епархия САЩ, Канада и Австралия
Брамптон, Онтарио, Канада - 19, 20 и 21 юли 2019 г.

Възлюбени чеда на светата ни Църква,

Отечески ви поздравяваме по повод 44-я годишен събор на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия на 19, 20 и 21 юли 2019 г. в Брамптон, провинция Онтарио, Канада.

Приятно ни е да споделим, че за първи път домакин на събора е Българската източноправославна църква „Св. Великомъченик Димитър”, с енорийски свещеник отец протойерей Валери Шумаров, а председател на църковното настоятелство е госпожица Христина Канева - дъщеря на почетния председател и ктитор на храма г-н д-р Игнат Канев.

Надяваме се, че ще ви стане драго да чуете, че при освещаването на църквата през май 2006 г., по покана на митрополит Йосиф и на г-н Канев, ние като Русенски митрополит взехме молитвено участие в тържествата и незабравимата богослужба. И каква чест за домакините е, че само след 13 години, отец Валери и църковното настоятелство с председател г-ца Христина Канева с голяма радост и дръзновение без всякакво смущение поканиха цялата епархия да види и се наслади на изрядната във всяко отношение църква-домакин „Св. Великомъченик Димитър”.

Вярваме, че не само делегатите от другите църкви, но и членовете на църквата-домакин отново ще се насладят на завършения велелепен вид на храма, на църковната зала, на старателно подредените канцеларии, на огромния паркинг и прицърковен парк, винаги грижливо поддържани за приятно настроение на милионите пътници по двупосочната с няколко платна улица „Стиилс”, които денонощно се удивяват на външната красота на молитвения ни дом с кръст на върха и български трикольор на висок пилон, редом с канадския държавен флаг.

Нека да знаят делегатите на 44-я Епархийски събор, че Българската православна църква „Св. Димитър” е 30-годишна мечта на семейство г-н и г-жа Игнат и Диди Каневи. Може би затова след дългото чакане и започната с огромно желание, тя е изградена за по-малко от една година. Собственикът на имота г-н Игнат Канев, вместо да построи предвидените 23 къщи, той, след разрешението от съответните власти, съгради църква, а понеже много обича образованието и децата - и прицърковно българско училище.

Като Русенски митрополит ние удовлетворихме и горещото настояване на семейство Каневи, свещеникът, който ще служи в новопостроената от българи за българи църква „Св. Димитър” да бъде не само българин, но и да е от Русе, което и Бог благослови. Убедени сме, че обезателно ще си извадите поука от урока, който Господ ви дава с църквата-домакин, която завърши за кратко време материалните нужди по строителството и благоукрасяването на имота и в същия дух с поглед напред очаква и вие да обърнете внимание на това, което е потребно като изберете добрата част.

Господ Бог ви е надарил с грандиозна епархия и велелепни храмове в богати и свободни държави, за да възраствате и да се спасявате в тях; да се утвърждавате в православната ни вяра и добродетели и в следването на Господния път; да сте усърдни във вашето богоуподобяване и в съграждане на Църквата на Господа, която Той ни е оставил като сигурен и спасителен кораб сред бурите на житейското море. В тази славна света и непорочна православна Църква без петно, или порок (Ефес. 5:27), като ваш Патриарх отечески настояваме да стоите здраво и с всичките си сили да я съзиждате, защото според Божието обещание и уверение в нея обитава Духът на истината, Който пребъдва в нас, наставлява ни на всяка истина (Йоан. 14:16-17, 26), очиства ни от всяка сквернота и спасява душите ни.

Благодарим на Бога за всичките Негови щедрости към вас, за които вашият епархийски йерарх и наш събрат митрополит Йосиф винаги ви възхвалява и се радваме, че сте предани нему и обичани от него наши духовни чеда.

Подпомагани от вашите денонощни молитви пред Бога за нас, ние в България с благодарност възхваляваме Неговото свето име и сме

признателни за неоскъдяващата Му благодат, която Той щедро излива над нас и с която поддържа всекиго от нас в служението ни. По всяко време и на всеки час величаем Бога за изливаната от Него любов в нашите сърца чрез дадения нам Дух Свети (Рим. 5:5).

С радост благодарим на Бога и за всичките Му добрини, с които ни утешава през изтеклото време с молитви да прости волните ни и неволни прегрешения. Със синовна признателност възпяваме в сърцата си Господа (Еф. 5:19). В тази връзка сме Му признателни и за това, че макар и далече от нас, вие стоите твърдо в православната вяра, предани сте на света Православна църква и радеете за нейното единство, спазвайки традицията да действате чрез любов (Гал. 5:6) и да живеете целомъдрено, праведно и благочестиво (Turn 2:12) като призовавате винаги в молитва Божието свято име (Пс. 79:19).

С пастирска загриженост за нашите сънародници в Румъния, Св. Синод направи официални постъпки пред Негово Блаженство Румънския Патриарх Даниел за построяване на български храм в Букурещ, който да обединява българската общност за църковно-просветна дейност и за поддържане на братските отношения между нашите две свети църкви и православни народи.

За осъществяването на успешна и доброплодна църковно- обществена и междуцърковна дейност, Св. Синод на Българската Православна Църква - Българска Патраиршия образува две свои комисии, които задълбочено проучват и подготвят за доклад основанията за дадената от Вселенската Патриаршия автокефалия на Украинската православна църква и възможността за автокефалия на Македонската православна църква, за официални становища на Българската Патриаршия.

В началото на май т.г. Св. Синод на БПЦ-БП удовлетвори желанието на Папа Франциск, който по покана на държавните власти посети България и осъществи приятелска среща в сградата на Св. Синод. В разговора споделихме, че Господ Иисус Христос е Глава на Църквата, във вярата си не правим компромиси, в живота и служението си се опираме на Божествения закон, който е по-висш от всички човешки закони и се стараем да го съблюдаваме, преобразявайки своя ум и сърце, като се стараем да общуваме един с друг с взаимна любов и с грижовно и внимателно взаимоотношение.

Много искаме да ви уверим, че спасението ни е в надеждата (Тит. 1:2). Въоръжени с тая надежда, която Бог ни обеща преди вечни

времена и с вярата в Господа нашето Иисуса Христа и в благия в се надяваме, че на 44-я Епархийски събор ще се постараете да отдадете всичките си сили и таланти, които Господ ви е дарил - епархийските ви църкви и енории, мисии и манастири в Америка, Канада и Австралия да вървят към мирни и благодатни дни и години, непременно уповавайки се на Бога и търсейки Неговата света воля (Мат. 5:10).

Молитстваме да бъдете достойни Божии чеда, усърдно принасящи всеки ден своя дял в общото човешко дело, към което Бог ви призовава да Му бъдете съработници. Божията благодат, която ви укрепва в немощите ви, да възпълни и онова, което не ви достига.

Бог на мира и любовта да бъде е всички вас в похвалните ви трудове и старания за един благодатен и обединяващ ви Епархийски събор. Амин.

С отеческа в Христа обич и благословение,

Н  П   Б

19.07.2019 г.
гр. София  Powered by Orthodox Web Solutions Home Back Top