Home
Administration
Parish Directory
Ministries
Education & Youth
Recent Events
Hierarchical Visits
Contact Information
About Orthodoxy
Publications
Policy Statements

† Неофит Патриарх Български

ПАТРИАРШЕСКО ПОСЛАНИЕ

до попадиите и дякониците в Българската източноправoславна епархия в САЩ, Канада и Австралия по повод двудневната им конференция, ведно с Епархийския годишен събор в
Детроит, Мичиган, САЩ | 19–20 юли 2018 г.

Многоуважаема попадия Джуния Толберт – организатор,
Възлюбени в Господа попадии и дяконици,

Отечески ви поздравяваме по повод традиционната ви вече конференция ведно с Епархийския ви годишен събор в Детроит, щата Мичиган, САЩ, на 19-20 юли 2018 г.

Похвално е желанието ви ежегодно да се събирате в духа на единството като стоите твърдо в православната ни вяра и поддържате активно връзките на мира и приятелските ви взаимоотношения.

От чудесното писмо и цветна снимка, изпратена ни от попадия Джуния миналата година, сме изпълнени  със задоволство, че като съпруги на нашите свещеници и дякони в богохранимата ви задгранична епархия, 14 години вече горите от желание да се събирате, да се видите една друга, да се поздравите, да разделите хляб и сол, да си припомните славни времена, да споделите нови енорийски успехи. въпреки големите разстояния помежду ви.

Много полезно е, че в име Господне, тази година ще имате възможност да организирате бъдещите си планове и благонамерения за духовен и материален растеж, не само в енориите си, но и в обичната ви епархия.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йосиф не спира да разказва за вас и да ви хвали за предаността ви да сте винаги и денонощно с енорийските ни отци – вашите „благи сърца”  в служението, семейството и живота, за ненаситнстта и ревността ви да се черкувате, да пеете, да четете и стоите с часове в енорийските ви храмове, особено когато той е на архипастирска визита  като ваш митрополит.

Нека споделя с вас, че тази конференция в Македоно-Българската православна църква „Св. Климент Охридски” е не само възпитателна за вас, но и удивителна, поради  грандиозността и красотите, на които ще се насладите вътре в храма и отвън на паркинга. Обезателно ще ви направи впечатление изключителния иконостас, владишкия трон, стенописта и обновените зали , канцеларии и класни стаи, подновени заради вашата конференция и Годишния събор, благодарение на специалното дарение от 3 милиона долара на блаженопочиналия ни енорияш Майк Илич (Бог да го милва!).

Разбира се, незабравими спомени за велелепието на църквата и госпоприемството на организаторите на двете ви мероприятия ще запазите най-вече от младия ни свещеник отец Антоний Попоски, с попадийката му Сашка и двете им момчета Лука и Стефан.

В църквата-домакин вие ще се възхитите от собствениците на най-голямата ни църква в Епархията. Посетили сме я в миналото като гост на митрополит Йосиф, когато енорийски свещеник там беше ставрофорния свещеноиконом Панайот Памуков с попадийка Силвия Памуков. Енориашите са известни с любовта си към православната вяра и равноапостолния просветител на нашия народ, първия ни епископ Св. Климент Охридски, небесен закрилник на конференцията и събора ви.

Хубаво е да знаете, че за 35 години Св. Климент като архипастир показал на дело, че св. Православие е правилната вяра и живот според тази вяра. Според св. Климент обаче не може да водите православен живот според православната вяра, ако нямате другата голяма добродетел – любовта. Стара мъдрост гласи, че ако заместите властта на любовта с любовта на властта – вие като човеци ще имаме друго име. Знаете го...

В трудовете на св. Климент Охридски четем, че следва да се пазим от прояви, противни на любовта. Неговото служение като пръв наш архипастир го описва като духовник с милостиво сърце, пълно с любов и кротост. Милостивото сърце е сърце, в което има любов. Такова сърце съжалява за греха. Проявите на нелюбов към ближния са грях, за който трябва да се каем.

Отеческата ни подкана към вас, участниците в тази конференция, е да продължите да носите кръста на духовността в живота си, да се молите за всички, да утешавате, да укрепвате вярата, да споделяте участта на мнозината от вярващите хора да обърнете живота на децата си – родени от вас и духовни, като ги утешавате и наставлявате с любов, ласка и грижа.

Молитстваме щедрият и милостив Господ да ви удостои с мирна, щастлива и изпълнена с „обновен дух” (Рим. 7:6), „в правда и святост на истината” (Еф. 4:24)  конференция, както и непрестанно да се обновявате вътрешно, според образа Му (Кол. 3:10).

Благословението Господне да бъде над всички вас.

           Н

        П   Б  Powered by Orthodox Web Solutions Home Back Top