Home
Administration
Parish Directory
Ministries
Education & Youth
Recent Events
Hierarchical Visits
Contact Information
About Orthodoxy
Publications
Policy Statements

        

           ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ

                          до
       участниците в 42-я Годишен събор на Българската
       източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия  
             20-23 юли 2017 г. Мадисон, щата Илиньойс, САЩ

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Отечески ви поздравяваме по повод 42-я Годишен събор на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Наистина, това е паметно събитие в живота на Епархията, защото домакин и организатор на Събора е Първата задгранична Българска източноправославна църква „Света Троица” в град Медисон, щата Илиньойс, САЩ, с Енорийски свещеник Иван Малинов и Председател на църковното настоятелство Ина Стамболджиева-Кутрянска.
Радва ни фактът, че миналогодишният ви събор единодушно е приел настоятелната покана – домакин на сегашното 42-ро събиране да бъде църквата „Света Троица”, в чест на 110-годишнината от основаването й.

Похвална е традицията, в изпълнение на уставното изискване, всяка година през юли всички енории, църковни мисии и манастири, чрез избраните от тях делегати да вземат участие в Епархийския събор с най-добри намерения общо да разгледат състоянието на диоцеза ви, с оглед и занапред единодушно да се упражняват в доброто и полезното като го осветявате чрез словото Божие и с молитвата.

Утеха за нас, като ваш Патриарх, е, че се трудите да възраствате в духовния живот с упование на живия Бог, Който е Спасител на всички човеци, а най-вече на верните като вас (1 Тим.4:10), успешно се упражнявате в благочестието, което е полезно за всички, понеже съдържа обещание за сегашния и бъдещия живот (1 Тим. 4:8).

Ние, клириците и православното изпълнение на Българската православна църква –Българска Патриаршия в България се вглеждаме в миналото, в успеха и изпитанията, през които сме преминали и се стараем да разберем неизчерпаемите Божии милости и щедрости към нас. С Божията подкрепа възрастваме в доброто, подвизаваме се с добрия подвиг на вярата и се трудим денонощно в полезни начинания.

През 2016 г. се удостоихме с нов ходатай пред Божия престол – Св. Серафим, Софийски чудотворец. Дълги години Българският православен народ го почиташе като Божий угодник, а сега към почитта добави и църковната му прослава. Към църковния ни календар прибавихме и празника на Доростолските мъченици, които занапред ще честваме в неделята след Неделя на Всички български светии. В наше присъствие отбелязахме 100-годишнината от учредяването на първата задгранична Българска православна църковна община в Европа – Будапеща. Чествахме също и годишнините на великите Български светци – 1,100 години от смъртта на Св. Климент Охридски (27 юли 916 г.) и 1,070 години от земната кончина на преподобни Йоан Рилски (18 август 946 г.).

Както вече знаете, Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия прецени обстоятелствата и недостатъчната подготовка на Великия и Свят Събор на Православната църква през юни 2016 г. на остров Крит и реши да не участва, а да помоли Негово Светейшество Патриарх Вартоломей да отложи провеждането му до отстраняване на проблемите в проектодокументите на Събора и регламента за провеждането му.

Ние се радваме и благодарим на Бога за всичко (1 Сол. 5:18), че и вие в Америка, Канада и Австралия стоите винаги на будна стажа, пазите чистотата на вярата, живеете православен живот и съхранявате чистотата от всичко онова, което ни лишава от душевен мир и добра съвест, предпазва ни от вършене на недобри неща и ни умъдрява да избираме и следваме верния и полезен път на нашето спасение.

Нашите наставления към вас като наши възлюбени чеда са: да знаете и помните думите на Спасителя: „Да не се смущава сърцето ви; вярвайте в Бога и в Мене вярвайте” (Йоан 14:1). „Господа Бога светете в сърцата си” (1 Петр.3:15), „имайки добра съвест”(16). „Ако е угодно на волята Божия, по-добре е да страдате, като вършите добро”(17), „понеже и Хростос, за да ни заведе при Бога, веднъж пострада за греховете ни... бидейки умъртвен по плът, но оживял по дух”(18). „Но, доколкото участвате в страданията на Христа, радвайте се, та, и кога се яви Неговата слава, да се възрадвате и развеселите”(4:13). Служете един другиму, всеки според дарбата на многоразличната Божия благодат. „Говори ли някой, нека говори като Божии думи; прислужва ли някой, нека прислужва по силата, която Бог дава, за да се прославя във всичко Бог чрез Иисуса Христа, Чиято слава и владичество е во-веки веков. Амин.” (4:11).

„А сега ви предавам, братя, на Бога и на словото на благодатта Му; Той може да ви назидае по-добре и да ви даде наследие между всички осветени” (Деян. 20:23).

Бог на всяка благодат да благослови 42-я ви Годишен епархийски събор и Сам да ви усъвършенства, утвърди, укрепи и направи непоколебими (5:10).

                              + НЕОФИТ
                     ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


о попадиите и дякониците в Българската източноправославна
                           епархия в САЩ, Канада и Австралия
                 Медисон, щата Илиньойс, САЩ – 20-21 юли 2017 г.

Възлюбени в Господа Попадия Джуния, попадии и дяконици,

Всесърдечно Ви поздравяваме заедно с всички попадии и дяконици в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, събрани във връзка с 42-я Годишен епархийски събор в Българската източноправославна църква „Света Троица” в Медисон, щата Илиньойс, САЩ, по повод 110-годишнината от основаването й (1907 – 2017).

Радваме се на усърдието ви всяка година да се събирате и обсъждате като попадии и дяконици полезни за църковните ви общини инициативи и окуражаващи за  енорийските ви сестринства старания.

Не се и съмняваме, че при всяко събиране възпламенявате и упованието си на всеблагата и съвършена Божия воля. Ведно със съпрузите си, на които сте подписали пред нотаруис документ, че ще ги следвате неотклонно цял живот в пастирското им служение, вие твърдо стоите във вярата, внмавате в Божиите повеления, в учението на св. ни Църква и в гласа на собствената си съвест.

Високопреосвещеният ви митрополит всякога ни уверява, че всички сте редовни богомолки, знаете Свещените Писания, пеете в църковните хорове, участвате в богослуженията и с четене, първи помощнички сте в храма и у дома на съпрузите си.
За свидните си чеда сте чудесни майки, всякога се надявате на Божията милост, правите добро на всички (Гал. 6:10), търсите Бога и в Него успокоявате душите си (Пс. 61:6,9).

Много бихме желали, поради което молитстваме от Бога, и занапред да бъдете добри,  делата ви да отговарят на високото ви звание „попадия” и „дяконица”, да отсичате от себе си всеки грях, да прославяте Божието име не само в църковните ни общини, но и в сърцата си, та с Божия помощ и ведно със свещениците и дяконите ни да преодолявате трудностите в живота на енориите и Епархията ви, като устройвате живота си  на земята по Божия закон, но се държите и о вечния живот (1 Тим. 6:11,12).

Пресвета Троица, Покровител на църквата домакин, да благослови събирането ви и да го направи полезно и приятно за всинца ви!

„Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин.” (Рим. 16:24).

                    + НЕОФИТ
                  ПАТРИАРХ  БЪЛГАРСКИ

ПАТРИАРШЕСКО ПОЗДРАВЛЕНИЕ
         
за паметната книга на 42-я Годишен епархийски събор и по повод 110-годишнината от основаването на Първата Българска задгранична православна църква „Св. Троица”, Медисон, щата Илиньойс, САЩ – домакин и организатор на Събора

Ваше Благоговейнство отец Иване – енорийски свещеник при храм „ Св. Троица”,
Уважаема Инка – Председател на църковното настоятелство,

Възлюбени в Господа,
Отечески ви поздравяваме за високата чест да бъдете домакин и организатор на 42-я
Годишен епархийски събор на всички наши църкви в САЩ, Канада и Австралия. Поводът наистина е исторически – 110-годишнината от учредяването на Първата задгранична Българска православна църква в Америка „Св. Троица” в Медисон, щата  Илиньойс, САЩ (1907 – 2017), на която сега отец Иван Малинов е енорийски свещеник и Ина Стамболджиева-Кутрянски – Председател на църковното й настоятелство.

Належащо е да заявим, че възпоменаваме в молитва и с добро блаженопочиналия и незабравим дългогодишен енорийски свещеник отец ставрофорен свещеноиконом Петър Стамболджиев, заедно с многопотрудилите се негови енориаши преди и след неговото достойно пастирско служение, които очакваха да видят с очите си Епархията ни отново единна и силна.

В духа на Св. Патриарх Евтимий Български вярваме, че Пресвета Троица е пазила, ще пази и занапред през следващото столетие като Покровител не само Първата задгранична Българска православна църква в Америка „Св. Троица”, която организира 42-я Годишен епархийски събор, но и цялата Българска епархия в САЩ, Канада и Австралия и ще ви дава крепко физическо и духовно здраве, мъдрост и сили, да се радвате на богатите плодове на полезните ви старания, да имате благополичие и с благодатните дарове на Божията милост да преуспявате във всяко добро.

Бог да благослови 42-я Годишен епархийски събор и милостта Му да бъде с всички вас!

Честита 110-та Богоблагословена годишнина на Първата ни задгранична църква в Америка!

За много години! Пресвета Троица да продължи да ви милва и бди над вас!

                    + НЕОФИТ
                ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

  Powered by Orthodox Web Solutions Home Back Top